Yaşam Koçu filmi koçluk mesleğine hicivli bir bakış sunuyor

Yaşam Koçu filmi koçluk mesleğine hicivli bir bakış sunuyor
Yaşam Koçu filmi koçluk mesleğine hicivli bir bakış sunuyor

Koçluk camiasının merakla beklediği Yaşam Koçu filmi, 8 Ocak 2023 akşamı düzenlenen gala ile izleyiciyle buluştu. Filmin galasına EMCC (Koçluk ve Mentorluk Konseyi) Türkiye Yönetim Kurulu Başkanı Demet Uyar da katıldı. Uyar, filmde koçluk mesleğinin komik bir şekilde ele alındığını, ancak bunun koçluk sektörüne zarar vermediğini, aksine bazı yanlış anlaşılmaları ortadan kaldırdığını söyledi.

haber arası detay

Yaşam Koçu filminin senaryosunu Doğu Demirkol’un yazdığı, yönetmenliğini ise Burak Kuka’nın yaptığı film, yaşam koçluğu, astroloji, enerji gibi konularla ilgilenen Helin (Yağmur Tanrısevsin) ile bunlara alaycı bir bakış atan Cafer (Doğu Demirkol)'in maceralarını anlatıyor. Filmde, Cafer’in kendisini ülkenin en ünlü yaşam koçu olarak bulması ve Helin’in de ona aşık olmasıyla gelişen olaylar izleyiciyi kahkahaya boğuyor.

Uyar, filmi izledikten sonra yaptığı açıklamada, filmde koçluk mesleğinin gerçek yüzünü yansıtmadığını, ancak bunun bir komedi filmi olduğunu unutmamak gerektiğini belirtti. Uyar, filmde koçluk mesleğini yanlış algılayanlara karşı keskin bir hiciv bulunduğunu, bu sayede koçluk sektörüne dair farkındalığın arttığını ifade etti. Uyar, koçluk mesleğinin 29 Haziran 2013 tarihinde Resmi Gazete’de yayımlanan Koç (Seviye 6) Meslek Standardı ile belirlenen standartlara uygun olarak icra edilmesi gerektiğini, müşteri-koç ilişkisinin kanunlarla belirlenmiş bir hizmet sözleşmesine dayandığını, etik değerlere sahip çıkan ve sürekli gelişen koçlar olarak, doğru yolda devam edeceklerini vurguladı.

Uyar, uluslararası ve yerel standartlarda doğru eğitimleri almış, sürekli gelişen ve koçluk alanındaki sivil toplum kuruluşlarına üye birçok koç olarak, bu tür filmler vasıtasıyla koçluk mesleğini yanlış tanıtabilecek endişelere karşı durmanın önemine dikkat çekti. Uyar, toplumu ve koçluk hizmetinden yararlanmak isteyen birey ve kurumların bilinçlendiren ve etik değerlere sahip çıkan koçlar olarak, koçluğun gerçek etkisini araştırma sonuçlarıyla göstererek doğru yolda ilerleyeceklerini söyledi.

Yorum Yaz