Çomakdağ’ın Tarihi Konuğu Açıldı

Çomakdağ’ın Tarihi Konuğu Açıldı
Milas Belediyesi’nin restore ettiği 170 yıllık köy konağı, Çomakdağ Kızılağaç Mahallesi’nin kültürel mirasını yaşatmak için hizmete girdi.
Çomakdağ’ın Tarihi Konuğu Açıldı

Çomakdağ’da Kültür Turizmine Katkı Spot 2: Milas Belediyesi, Çomakdağ Kızılağaç Mahallesi’nde bulunan 170 yıllık konakta restorasyon çalışması yaptı ve konak, konuk evi olarak turizme kazandırıldı.

haber arası detay

Milas Belediyesi’nin restorasyon projesiyle yeniden canlanan Çomakdağ Kızılağaç Mahallesi’ndeki 170 yıllık konak, görkemli bir törenle konuk evi olarak açıldı.

Milas Belediyesi’nin restorasyon çalışmasıyla yeniden canlanan Çomakdağ Kızılağaç Mahallesi’ndeki tarihi köy konağı, görkemli bir törenle hizmete açıldı. 500 yıllık kültürel mirasın yaşatıldığı mahallede, geleneksel kıyafetleri, taş evleri ve karakteristik bacalarıyla dikkat çeken konak, turizme kazandırıldı.

Milas’ın en güzel kırsal mahallelerinden biri olan Çomakdağ Kızılağaç Mahallesi’nde, 170 yıl önce Hacı Binbaşı Muhammet tarafından yaptırılan konak, Milas Belediyesi tarafından restore edilerek konuk evi olarak kullanılmaya başlandı. Mahalle sakinlerinin ve misafirlerin konaklayabileceği konak, bir yaşam odası, bir mutfak ve geniş bir avludan oluşuyor. Konakta, ahşap oyma sanatının örnekleriyle süslenmiş tavanlar ve kapılar da göz kamaştırıyor.

Konak için 19 Şubat Pazartesi günü düzenlenen açılış törenine, Milas Belediye Başkanı Muhammet Tokat, Çomakdağ Kültür Turizm Araştırma ve Geliştirme Derneği (ÇOKDER) Başkanı Hasan Yıldırım, Çomakdağ Kızılağaç Mahalle Muhtarı Hüseyin Alkaya, Muğla Mimarlar Odası Milas Temsilciliği yetkilileri, belediye daire amirleri, mahalle sakinleri ve çok sayıda davetli katıldı.

Törende konuşan Başkan Tokat, Çomakdağ Kızılağaç Mahallesi’nin tarımıyla, kültürüyle, turizmiyle, doğasıyla, tarihiyle bambaşka bir cennet olduğunu belirterek, “Biz de bu cennete sahip çıkmak için var gücümüzle çalışıyoruz. Bir yanda geçmişin hazinelerine sahip çıkıyor; bir yandan da Milas’ı modern bir kent haline getiriyoruz. Sevgili Çomakdağlılar; çeşitli biçimlerde ve motiflerle süslenen geleneksel kıyafetlerle renkli bir köy yaşamının olduğu Çomakdağ Kızılağaç Mahallemizde, dikkat çekici kültürel güzelliklerinden olan sıvasız taş evler, bu evlerin üzerinde yükselen karakteristik bacalar, ustalıkla işlenmiş ahşap tavan süslemeler ile düğün güreşi, rengarenk çiçekler, bez bebekler gibi geçmişin miras bıraktığı kendinize özgü kültürel özellikleri korumaya çalışıyorsunuz. Biz de Milas Belediyesi olarak her yıl çeşitli bölgelerden binlerce misafir tarafından ziyaret edilen Çomakdağ’ı turizm köyü haline getirmek için var gücümüzle çalıştık, birçok çalışma gerçekleştirdik. Belediye başkanlığımız olarak bu büyük değere sahip çıkmak ve bu mirası tanıtarak gelecek kuşaklara aktarmak bizim görevimiz.” dedi.

Konakta emeği geçenlere teşekkür eden ÇOKDER Başkanı Yıldırım ise, “Atalarımızın bize bırakmış olduğu miras olan konağın, güzel bir restorasyonunun ardından gerçekleştirilen açılış törenine hoş geldiniz. Bu bina, Hacı Binbaşı Muhammet Dede’nin. Günümüzden 169-170 yıl önce yaptırdığı bir bina. O günden bu yana köyümüze gelen misafirlerin konaklama yeri. Bu bina aynı şekilde bundan sonra da aynı işlevini yerine getirecek. Emeği geçen başkanımıza, tüm daire amirlerimize, Mimarlar Odası temsilcilerine ve işçi kardeşlerimize çok teşekkür ediyorum. Hacı Binbaşı Muhammet Dedemiz ve 170 yıl önce bina yapımında katkı sağlayan herkesin mekanı cennet olsun.” diye konuştu.

Konakta dedesinin hatırasının yaşatılmasından duyduğu memnuniyeti dile getiren Mahalle Muhtarı Alkaya ise, “Köy konağına yeniden eski canlılığı verebilmek için çalışan başta belediye başkanımız olmak üzere tüm emeği geçenlere teşekkür ederim. Sizlerin sayesinde dedemin hatırası hayatta kalacak.” dedi.

Açılış töreninin ardından konakta incelemelerde bulunan davetliler, mahallenin kültürel zenginliğine hayran kaldılar. Konak, bundan sonra mahalle sakinleri ve misafirlerin hizmetinde olacak.

Yorum Yaz